Kuinka aloitan jenkkifudiksen?

Amerikkalainen jalkapallo, jenkkifudis, jefu, amerikkalainen jne. Mistä on kyse?

Amerikkalainen jalkapallo on monipuolinen urheilulaji, joka sisältää taktisia kuvioita ja fyysistä kontaktia. Se on todellista ruohokenttien shakkia ja vauhdikasta rymistelyä. Jenkkifutis tarjoaa sekä fyysisiä että älyllisiä haasteita niin kasvaville lapsille ja nuorille kuin aikuisille, tytöille ja pojille, naisille ja miehille. Jefua on pelattu Suomessa kohta 40:tä vuotta, Kouvolassa ensimmäiset sarjapelit pelattiin 1987 Team Eterlon nimellä. Siitä lähtien jenkkifudis on kuulunut Kouvolan kesään yhtävarmasti kuin juhannus on joka vuosi.

 

 

Ota Jenkkifudis haltuun (Klikkaa ja katso video)

Amerikkalainen jalkapallo on joukkuepeli, jossa jokaisen yksilön panos omalla osa-alueellaan muodostaa kokonaisuuden. Eri pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, niinpä laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaallekin pelaajalle. Jokaiselle löytyy sopiva rooli ja taatusti paljon peliaikaa, vaihtopenkillä ei kesällä tarvitse aikaa viettää!!! Huom! meillä kaikki pelaa, annamme tästä takuun, pelikentälle pääsee niin vasta-alkaja kuin kokenut konkarikin.

Amerikkalaisen jalkapallon parissa harjoitellaan todella monipuolisesti. Off-Season kestää Lokakuusta Maaliskuuhun ja silloin kehitetään lajitaitoja, nopeutta, ketteryyttä ja voimaa. Pre-Season alkaa Huhtikuusta ja kestää toukokuuhun jolloin keskitytään pelikirjoihin, lajitaitoihin ja joukkuepelaamiseen unohtamatta voimaharjoittelua ja nopeuden ja ketteryyden viimeistely harjoituksia. On-Season alkaa Toukokokuussa ja kestää Syyskuulle. Silloin pääpaino on lajitaidoissa, pelikirjassa ja tietenkin peleissä, unohtamatta kuitenkaan voimaharjoittelua.

Jos olet kiinnostunut aloittamaan amerikkalaisen jalkapallon harrastamisen, tältä sivulta löydät kaiken tarvittavan tiedon alkuun pääsemiseksi. Mikäli haluat keskustella harrastuksesta, älä epäröi soittaa valmentajille tai joukkueenjohtajille. He mielellään opastavat sinut alkuun ja toivottavat kaikki uudet pelaajat tervetulleiksi seuraan.

Joukkueet

Joukkueesi määräytyy ikäsi perusteella. Esimerkiksi U15 tarkoittaa, että sarjassa on pelaajia jotka ovat iältään 13-15 vuotiaita. Pelaaja pelaa ikäluokassaan sen vuoden loppuun asti, milloin hän täyttää 15 vuotta. Vastaavasti U11 sarjassa vanhimmat pelaajat ovat 11-vuotiaita. Tytöt pelaavat 15-ikävuoden loppuun poikien kanssa samoissa sarjoissa.

Poikkeuksen tekevät pelaajat jotka ovat syntyneet syksyllä lokakuun ja joulukuun välillä ikäluokassa U13 ylöspäin. Heillä on halutessaan mahdollisuus pelata yksi vuosi ns. yli-ikäisenä alemmassa ikäluokassa. Esimerkkinä 20.11. 17-vuotta täyttänyt pelaaja voi pelata 18-vuotiaana vielä U17 sarjassa.

Harjoitukset

Tarkista juniorijoukkueiden harjoitusajat junioreiden sivuilta: Junioreiden harjoitusajat. Harjoitusajoista sekä jenkkifudiksen aloittamisesta saat tietoa sähköpostitse osoitteesta juniorit@kouvolaindians.com tai puhelimitse/txt/whatsapp: 050 35 22 898. Indians järjestää harjoituksia ja toimintaa kaikille ikäluokille: U7, U9, U11, U13, U15, U17.

 

 

Kustannukset

Amerikkalaisen jalkapallon harrastajan kustannukset muodostuvat jäsenmaksusta, kausimaksusta, liiton pelaajalisenssistä, vakuutuksesta sekä varusteista.

Kouvola Indians ry jäsenmaksu kaikille pelaajille iästä ja sarjatasosta riippumatta on 40 euroa vuodessa pelikaudella 2020. Jäsenmaksulla katetaan mm. kotisivujen ylläpito, toimisto- ja varastotilojen vuokra, myClub jäsenpalvelu jne.
Liittymislomake löytyy jäsenpalveluista seura-sivulta, josta löytyy mm. seuran säännöt, kuinka liittyä jäseneksi, maksu- ja sosiaalisen median säännöt.

Tämän lisäksi peritään kausimaksu. Kausimaksulla kustannetaan joukkueen kulut, jotka syntyvät sen osallistumisesta sarjaan mm. sarjamaksut, tuomarit, matkat vieraspeleihin, peliasut, huoltotarvikkeet jne. 

Kaudella 2019 kausimaksut ovat seuraavat (toimintakausi marraskuu 2019-lokakuu 2020):

 • U7 (pallokerho): 150 euroa
 • U9: 200 euroa
 • U11: 280 euroa
 • U13 380 euroa
  U15: 480 euroa
 • U17 ja U20:
  • 200 euroa talvikausi (marraskuu-huhtikuu)
  • 150 euroa kesäkausi (toukokuu-lokakuu)
 • Lippupallo:
  • 200 euroa talvikausi (marraskuu-huhtikuu)
  • 150 euroa kesäkausi (toukokuu-lokakuu)

Pelaajalla tulee olla vakuutus, joka kattaa amerikkalaisen jalkapallon. Sen voi joko hankkia itse tai liittää pelaajalisenssiin, jolloin vakuutus on Pohjolassa.

Amerikkalaisessa jalkapallossa pelaajien suojana on erilaisia varusteita, joista tärkeimmät ovat kypärä ja hartiasuojat. Lisäksi tarvitaan hammassuojat, kengät, lonkka- reisi- ja polvisuojat. Jenkkifutiksen harrastajan varusteet maksavat uutena 300-600 euroa. Seuralla on omia varusteita, joilla harrastuksen voi aloittaa ennen kuin tarvitsee itse investoida varusteisiin. Varusteet voi vuokrata seuralta hintaan 130€/kausi (vuokraus uusitaan ja maksetaan aina uuden toimintakauden alussa marraskuussa). Junioreilla U15 ja nuoremmat varusteet kuuluvat kausimaksuun.

Ilmaiset kokeilukuukaudet

Marraskuu ja joulukuu sekä huhtikuu ja toukokuu ovat seurassamme ilmaisia kokeilukuukausia. Silloin pääset kokeilemaan ohjattua harjoittelua ryhmissämme ja teet päätöksen onko jenkkifudis sopiva harrastus juuri sinulle.

Näin aloitat

Katso ylempää, mikä joukkue on sinun ikäisellesi tarkoitettu ja ota yhteyttä  joko puhelimitse/tekstiviestillä/whatsapp (050 35 22 898)  tai sähköpostilla (juniorit@kouvolaindians.com) ja kerro olevasi kiinnostunut tulemaan mukaan pelaamaan jenkkifutista. Paras aika aloittaa on syksy ja talvi, mutta lajiin pääsee hyvin mukaan myös keväällä ja jopa kauden aikana. Meillä on kokemusta pelikaudella lajin aloittaneista pelureista, jotka on opetettu pelin saloihin viikon harjoitelulla maanantaista perjantaihin ja lauantaina ovat pelanneet elämänsä ensimmäisen jenkkifudismatsin. Kaikki on kiinni omasta itsestäsi.

Olenko liian vanha aloittamaan jenkkifutiksen?

Moni laji on sellainen, jota huipulle päästäkseen tai edes päästäkseen harrastustoimintaan mukaan, on oltava aloitettu harrastaminen heti kävelemään oppimisen jälkeen. Jenkkifutis ­ ei Suomessa ­kuulu näihin lajeihin. Meillä leivotaan pelaajia lapsista, nuorista ja aikuisista riippumatta lajitaustasta tai jos urheilukärpänen puraisee vasta myöhemmässä vaiheessa tai ei harrastustaustaa lapsena tai nuorena ole ollut. Loppu on sitten vain itsestäsi kiinni. Huomioitava on myös että mukana on harrastajia pelaamassa jenkkifudista lasten ja nuorten ikäluokissa, ja äitejä ja isiä pelaamassa aikuisten sarjoissa. Pelistä kun tosiaankin löytyy paikka jokaiselle.

Harjoituspaikat: