Kuinka aloitan harrastamisen?

Amerikkalainen jalkapallo, jenkkifudis, jefu, amerikkalainen jne. Mistä on kyse?

Amerikkalainen jalkapallo on monipuolinen urheilulaji, joka sisältää taktisia kuvioita ja fyysistä kontaktia. Se on todellista ruohokenttien shakkia ja vauhdikasta rymistelyä. Jenkkifutis tarjoaa sekä fyysisiä että älyllisiä haasteita niin kasvaville lapsille ja nuorille kuin aikuisille, tytöille ja pojille, naisille ja miehille. Jefua on pelattu Suomessa kohta 40:tä vuotta, Kouvolassa ensimmäiset sarjapelit pelattiin 1987 Team Eterlon nimellä. Siitä lähtien jenkkifudis on kuulunut Kouvolan kesään yhtävarmasti kuin juhannus on joka vuosi.

Amerikkalainen jalkapallo on joukkuepeli, jossa jokaisen yksilön panos omalla osa-alueellaan muodostaa kokonaisuuden. Eri pelipaikat vaativat pelaajilta erilaisia ominaisuuksia, niinpä laji sopii yhtä lailla pienelle ja vikkelälle kuin isolle ja voimakkaallekin pelaajalle. Jokaiselle löytyy sopiva rooli ja taatusti paljon peliaikaa, vaihtopenkillä ei kesällä tarvitse aikaa viettää!!! Huom! meillä kaikki pelaa, annamme tästä takuun, pelikentälle pääsee niin vasta-alkaja kuin kokenut konkarikin.

Amerikkalaisen jalkapallon parissa harjoitellaan todella monipuolisesti. Off-Season kestää Lokakuusta Maaliskuuhun ja silloin kehitetään lajitaitoja, nopeutta, ketteryyttä ja voimaa. Pre-Season alkaa Huhtikuusta ja kestää toukokuuhun jolloin keskitytään pelikirjoihin, lajitaitoihin ja joukkuepelaamiseen unohtamatta voimaharjoittelua ja nopeuden ja ketteryyden viimeistely harjoituksia. On-Season alkaa Toukokokuussa ja kestää Syyskuulle. Silloin pääpaino on lajitaidoissa, pelikirjassa ja tietenkin peleissä, unohtamatta kuitenkaan voimaharjoittelua.

Jos olet kiinnostunut aloittamaan amerikkalaisen jalkapallon harrastamisen, tältä sivulta löydät kaiken tarvittavan tiedon alkuun pääsemiseksi. Mikäli haluat keskustella harrastuksesta, älä epäröi soittaa valmentajille tai joukkueenjohtajille. He mielellään opastavat sinut alkuun ja toivottavat kaikki uudet pelaajat tervetulleiksi seuraan.

 

Joukkueet

Joukkueesi määräytyy ikäsi perusteella. Alla näet eri juniorijoukkueiden ikärajat sekä niiden joukkueiden yhteyshenkilöt.

U19-juniorit

U17-juniorit

U15-juniorit

U13-juniorit

U11-juniorit

U9-Juniorit

Harjoitukset

Tarkista joukkueiden harjoitusajat:

Voit varmistaa harjoitusajat myös seuran toimistolta numerosta 050 3522 898.

Kustannukset

Amerikkalaisen jalkapallon harrastajan kustannukset muodostuvat jäsenmaksusta, kausimaksusta, liiton pelaajalisenssistä, vakuutuksesta sekä varusteista.

Kouvola Indiansin (Kouvolan Jenkkipallo ry) jäsenmaksu kaikille pelaajille iästä ja sarjatasosta riippumatta on 60 euroa vuodessa pelikaudella 2017. Liittymislomake löytyy jäsenpalveluista seura-sivulta

Tämän lisäksi peritään kausimaksu. Kausimaksulla kustannetaan joukkueen kulut, jotka syntyvät sen osallistumisesta sarjaan mm. sarjamaksut, tuomarit, bussimatkat vieraspeleihin, peliasut, huoltotarvikkeet jne. Kaudella 2018 kausimaksut ovat seuraavat:

 • U9 ja U11:
  • 400 euroa ja sen voi maksaa kerralla, neljässä 100€ erässä tai 10*40€ erissä
 • U13 ja U15:
  • 480 euroa ja sen voi maksaa kerralla, neljässä 120€ erässä tai 12*40€ erissä
 • U17 ja U19:
  • 600 euroa ja sen voi maksaa kerralla, neljässä 150€ erässä tai 12*50€ erissä
 • Naiset
  •  
 • Harrastejefu (äijäliiga)
  • 50 euroa kuukaudessa
 • Edustusjoukkue
  • ​​​​​​​Edustusjoukkueen pelaajien kanssa tehdään henkilökohtaine sopimus, ota yhteyttä valmentaja Phillip Garciaan
 • Lippupallo
  • ​​​​​​​Naisten talvisarja 200€ (Lokakuu-Maaliskuu)
  • Naisten kesäsarja 100€ (Huhtikuu-Syyskuu)

Pelaajalla tulee olla vakuutus, joka kattaa amerikkalaisen jalkapallon. Sen voi joko hankkia itse tai liittää pelaajalisenssiin, jolloin vakuutus on Pohjolassa.

Amerikkalaisessa jalkapallossa pelaajien suojana on erilaisia varusteita, joista tärkeimmät ovat kypärä ja hartiasuojat. Lisäksi tarvitaan hammassuojat, kengät, lonkka- reisi- ja polvisuojat. Jenkkifutiksen harrastajan varusteet maksavat uutena 300-600 euroa. Seuralla on omia varusteita, joilla harrastuksen voi aloittaa ennen kuin tarvitsee itse investoida varusteisiin. Varusteet voi ​​​​​​​vuokrata seuralta hintaan 130€/kausi.

Kouvola Indians tarjoaa ilmaisen kokeilun kuukauden ajan. Ensimmäisen laskun saatuasi päätät jatkaako harrastusta. Näin et sitoudu sellaiseen mistä et pidä.

Näin aloitat

Katso ylempää, mikä joukkue on sinun ikäisellesi tarkoitettu ja ota yhteyttä joukkueen valmentajaan tai joukkueenjohtajaan joko puhelimitse tai sähköpostilla ja kerro olevasi kiinnostunut tulemaan mukaan pelaamaan jenkkifutista. Paras aika aloittaa on syksy ja talvi, mutta lajiin pääsee hyvin mukaan myös keväällä ja jopa kauden aikana. Meillä on kokemusta pelikaudella lajin aloittaneista pelureista, jotka on opetettu pelin saloihin viikon harjoitelulla maanantaista perjantaihin ja lauantaina ovat pelanneet elämänsä ensimmäisen jenkkifudismatsin. Kaikki on kiinni omasta itsestäsi.

Olenko liian vanha aloittamaan jenkkifutiksen?

Moni laji on sellainen, jota huipulle päästäkseen tai edes päästäkseen harrastustoimintaan mukaan, on oltava aloitettu harrastaminen heti kävelemään oppimisen jälkeen. Jenkkifutis ­ ei Suomessa ­kuulu näihin lajeihin. Meillä leivotaan pelaajia lapsista, nuorista ja aikuisista riippumatta lajitaustasta tai jos urheilukärpänen puraisee vasta myöhemmässä vaiheessa tai ei harrastustaustaa lapsena tai nuorena ole ollut. Loppu on sitten vain itsestäsi kiinni. Huomioitava on myös että mukana on harrastajia pelaamassa jenkkifudista lasten ja nuorten ikäluokissa, ja äitejä ja isiä pelaamassa aikuisten sarjoissa. Pelistä kun tosiaankin löytyy paikka jokaiselle.

Harjoituspaikat: